Mnoho krát sa dočítate, že akné sú vlastne huby, ktoré sa živia cukrom, takže ak sa chcete zbaviť akné, stačí ho prestať konzumovať. Aj keď na tom niečo pravdy je, rozhodne to nie je také jednoduché. V tomto článku si teda spojitosť akné a cukru priblížime a vy sa dozviete ako sa akné reálne zbaviť.
Zhrnutie:
- Nadmerná konzumácia cukru má negatívny vplyv na zdravie z mnohých dôvodov, no vzťah akné a cukru je len nepriamy.
- Cukor sám o sebe nemá veľký vplyv na akné. Cukor v kombinácii s niektorými faktormi len zhoršuje zapálenie akné.
- Tuky, ktoré v kombinácii s cukrom zhoršujú zapálenie akné sú „nepravé tuky“, ktoré sa používajú na výrobu napr. margarínu.
- Dostatok tých správnych tukov v strave vie čiastočne odstrániť negatívne účinky cukru na pokožku. Zároveň ak prestanete konzumovať cukor no taktiež nebudete konzumovať dostatok tých správnych tukov, žiadne zlepšenie nenastane. „Dobré tuky“ sú potrebné ak chcete mať zdravú pokožku.
- Strava nikdy nie je jediná príčina či spôsob liečenia akné. Je dôležité nájsť si ten správny prípravok na akné, ktorý vám dopomôže ku zdravej pleti.
Akné a zápal
Akné sa tvorí keď sa upchajú póry na pokožke. Niekedy sa tieto upchané póry nezapália – to je prípad napr. čiernych bodiek. Väčšinou ich ale sprevádza zápal, a to je práve prípad akné. Vyrážky, ktoré vás ráno v zrkadle vedia tak nepríjemne prekvapiť, majú v sebe akné baktérie, tie ale samé o sebe ešte nespôsobujú zápal. Je to váš imunitný systém, ktorý vytvorí zápal, aby tým zneškodnil dané baktérie. Tie sa ale bránia vypúšťaním vlastných látok, v dôsledku čoho sa zápal presunie z baktérií priamo na pokožku. Váš imunitný systém je schopný zneškodniť väčšinu akné baktérií aj tak, no niektoré mu uniknú keď si vyrážku vytlačíte alebo sama pukne.
Množstvo cukru vo vašej strave vplýva na silu zápalu vytvoreného imunitným systémom, ale len vo vzťahu s rôznymi zdravými tukmi. Niektoré mastné kyseliny zvané n-e esenciálne mastné kyseliny sú základným stavebným kameňom pre hormóny vyvolávajúce zápal. Tieto mastné kyseliny sa nachádzajú najmä v rastlinných olejoch, hlavne v sójovom a repkovom oleji.
Ďalšie, tentokrát n-3 esenciálne mastné kyseliny, sú zas základom pre tvorbu hormónov, ktoré zápal regulujú. Nachádzajú sa najmä v oleji z tresčej pečene, všeobecne rybacom tuku, v orechoch a semiačkach, najmä ľanových.
Ak máte v strave veľa n-6 mastných kyselín no nedostatok n-3 mastných kyselín, telo produkuje viac zápalových ako regulatórnych hormónov. Tento prípad je veľmi častý. Ale aj keby ste mali skvelý pomer n-3 a n-6 mastných kyselín v strave, prijímanie príliš veľkého množstva cukru túto krehkú rovnováhu naruší a výsledkom je vyššia zápalovosť.
Takže aký je vplyv cukru na akné?
Ak konzumujete menej „zlých“ tukov a viac „dobrých“ tukov, vaše telo je potom schopné tolerovať viac cukru, aspoň čo sa týka zápalovosti. Ak máte ale typickú „západnú“ stravu, ktorú tvorí veľa repkového a sójového oleja a na druhej strane málo olejov z orechov, semiačok a rýb, cukor môže dôsledky takejto zlej stravy ešte zhoršiť. Prosto, či sa váš zápal zhorší alebo zlepší závisí hlavne na strave.
Zaujímavé ale je, že niektoré potraviny majú v kombinácii s príjmom cukru oveľa negatívnejší vplyv na zápalovosť ako ostatné. Jedná sa hlavne o potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo kyseliny arachidovej, a to sú najmä: kačacie vajcia, kuracie vajcia, pečienka, oblička, a v oveľa menšej miere aj ostatné druhy mäsa. Je ale dôležité poznamenať že táto kyselina nie je sama o sebe zlá pre naše telo – je potrebná pri procese budovania svalov po cvičení. Ide len o to, že v kombinácii s príjmom nezdravého množstva cukru nepomerne zhorší zápaly na povrchu pokožky.
Bez cukru neznamená bez akné
Z predchádzajúcich odsekov by sa mohlo zdať, že jednoduché riešenie problémov s akné je prosto vzdať sa cukru, keďže ten zjavne spôsobuje najviac problémov. Táto časť článku ale objasní, že aj keď to tak možno je, zbaviť sa cukru ešte automaticky neznamená zbaviť sa akné.
Pravidelne sa nájdu vedci, ktorí sa snažia dokázať, že cukor spôsobuje akné. Väčšina štúdií s touto tematikou vytvorí dve skupiny – prvá skupina ľud konzumuje len veľmi málo cukru, a tá druhá zas pomerne veľa (najmä vo forme sladených nápojov a sladkostí). A výsledok sa aj dostaví – skupina s nižším príjmom cukru skutočne má menej akné, takže obmedziť príjem cukru sa vám oplatí. Znamená to ale, že cukor spôsobuje akné? Rozhodne nie. Prepojenie medzi cukrom a akné sa totiž doposiaľ nenašlo. Zjavne je množstvo cukru pre tvorbu akné podstatné, ale ako sme už spomenuli vyššie, najdôležitejšia je kombinácia množstva prijatého cukru a príjem dostatok správnych tukov.
Takže čo by ste mali robiť aby ste obmedzili akné? Okrem zníženia príjmu cukru by ste mali začať konzumovať nasledovné:
- Jedna lyžička oleja z tresčej pečene každý deň – je to najlepší spôsob ako prírodnou formou prijať veľkú dávku tak dôležitého vitamínu A.
- Vitamín C – či už v tabletkách alebo v ovocí či džúsoch. Tento vitamín pomáha vysúšať pokožku a tým jej uberá šance na zápal. Buďte ale opatrná a neprijímajte viac ako 2000 mg denne – predávkovanie vitamínom C totiž môže vášmu telu spôsobiť problémy.
- Muži s akné by mali konzumovať mliečne výrobky – tie totiž dodajú mnoho kalcia, v dôsledku čoho sa zvýši ph pokožky tak, že začnú odumierať akné baktérie.
Aj keď sme sa v tomto článku venovali predominantne strave, treba mať na pamäti že je to stále len jedna časť boja proti akné. Veľmi dôležité je tiež pravidelné čistenie a hydratovanie pleti. Niekedy to môže byť celkom otravné, no dostatočná starostlivosť o pleť je popri strave najefektívnejším spôsobom ako odstrániť akné.